اتیوپی؛ گهواره تمدن شرق آفریقا
اتیوپی یکی از قدیمیترین کشورهای مستقل جهان و یکی از معدود کشورهایی در آفریقاست که هرگز مستعمره نشده است. این کشور در شرق آفریقا واقع شده و با کشورهای اریتره، جیبوتی، سومالی، کنیا، سودان جنوبی و سودان مرز مشترک دارد. پایتخت آن، شهر آدیس آبابا، نه تنها مرکز سیاسی و اقتصادی کشور است، بلکه مقر اتحادیه آفریقا نیز بهشمار میرود.
تاریخ و تمدن
اتیوپی از نظر تاریخی، کشوری با سابقهای هزاران ساله است. گفته میشود پادشاهی آکسوم، که از قرن اول میلادی در این سرزمین شکل گرفت، یکی از بزرگترین امپراتوریهای باستانی آفریقا بود. اتیوپی همچنین در کتاب مقدس و قرآن با نامهایی مانند “حبشه” آمده و جایگاه ویژهای در تاریخ ادیان دارد. مردم اتیوپی خود را وارث ملکه سبا و سلسله سلیمان میدانند.
فرهنگ و زبان
فرهنگ اتیوپی ترکیبی از سنتهای آفریقایی و ادیان کهن است. زبان رسمی کشور، زبان آمهرى (Amharic) است، اما بیش از ۸۰ گروه زبانی و قومی مختلف در آن ساکناند. دین غالب مردم مسیحیت ارتدوکس است، گرچه مسلمانان و پیروان دیگر ادیان نیز در آن زندگی میکنند.
فرهنگ، هنر و غذا
اتیوپی فرهنگ بسیار ویژهای دارد. خط و تقویم مخصوص خود را دارد (تقویم اتیوپیایی حدود ۷ تا ۸ سال با تقویم میلادی اختلاف دارد). موسیقی سنتی، رقصهای محلی، جشنهای مذهبی و غذاهایی مانند اینجرا (نوعی نان ترش و نرم با خوراکهای تند) از نشانههای برجسته فرهنگی آن هستند.
طبیعت و جغرافیا
اتیوپی با داشتن فلاتها، کوهها، درههای عمیق و دریاچههای متعدد، یکی از متنوعترین مناظر طبیعی در آفریقا را دارد. رودخانه آبی نیل (شاخه اصلی نیل) از ارتفاعات اتیوپی سرچشمه میگیرد. این کشور همچنین میزبان برخی از قدیمیترین فسیلهای انسانی است که باعث شده به آن لقب “گهواره بشریت” داده شود.
اقتصاد و چالشها
اقتصاد اتیوپی عمدتاً بر پایه کشاورزی است، بهویژه تولید قهوه که از صادرات مهم این کشور به شمار میرود. با این حال، فقر، خشکسالیهای دورهای و چالشهای سیاسی هنوز هم از مشکلات عمده محسوب میشوند. دولت اتیوپی تلاشهایی برای توسعه زیرساختها، جذب سرمایهگذاری و رشد صنعتی انجام داده است.