عربستان سعودی؛ سرزمین حرمین، نفت و تحول
عربستان سعودی کشوری پهناور در جنوب غربی آسیاست که در شبهجزیره عربستان واقع شده و یکی از تأثیرگذارترین کشورهای خاورمیانه به شمار میآید. این کشور با مساحتی بیش از ۲.۱۵۰.۰۰۰ کیلومتر مربع، بزرگترین کشور عربی در غرب آسیاست و از شمال با عراق و اردن، از شرق با کویت، قطر، بحرین و امارات متحده عربی، از جنوب با عمان و یمن هممرز است. عربستان همچنین از غرب به دریای سرخ و از شرق به خلیج فارس دسترسی دارد.
اهمیت مذهبی بینظیر
یکی از مهمترین ویژگیهای عربستان سعودی، نقش مذهبی آن در جهان اسلام است. دو شهر مقدس مکه و مدینه، که زادگاه و محل زندگی پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) هستند، در این کشور قرار دارند. مکه میزبان کعبه، قبله مسلمانان جهان و مدینه محل مسجدالنبی و آرامگاه پیامبر است. هر ساله میلیونها مسلمان برای انجام مناسک حج و عمره به این سرزمین سفر میکنند.
مناطق مقدس، دولت عربستان را مسئول ارائه خدمات حج و عمره کردهاند و این مسئولیت باعث شده تا سیاستگذاری مذهبی کشور نیز از اهمیت زیادی برخوردار باشد. دولت عربستان قوانین شریعت اسلام را مبنای قانونگذاری قرار داده و نقش دین در جامعه بسیار پررنگ است.
جغرافیا و آبوهوا
عربستان کشوری است با اقلیم عمدتاً بیابانی و خشک. دمای هوا در تابستانها به بیش از ۵۰ درجه سانتیگراد میرسد و زمستانها در برخی مناطق مانند تبوک، سرد و حتی همراه با برف است. کوهستانهای حجاز در غرب کشور، فلات نجد در مرکز و بیابانهای پهناور الربعالخالی در جنوب، چهره جغرافیایی کشور را شکل میدهند.
در کنار بیابانها، برخی از مناطق ساحلی مانند جده و الدمام دارای آبوهوای مرطوبتر و مناسب برای زندگی شهری و گردشگری هستند.
اقتصاد عربستان؛ از نفت تا چشمانداز ۲۰۳۰
اقتصاد عربستان سعودی به طور سنتی بر پایه نفت استوار بوده است. این کشور یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت خام در جهان است و شرکت ملی نفت عربستان، آرامکو، بزرگترین شرکت نفتی جهان محسوب میشود. درآمدهای نفتی منبع اصلی بودجه کشور هستند.
در پی تغییرات مستمر در بازار جهانی نفت، عربستان سعودی به ابتکار ولیعهد محمد بن سلمان، پروژهای تحولآفرین تحت عنوان چشمانداز ۲۰۳۰ (Vision 2030) را کلید زد تا وابستگی خود به نفت را کاهش داده و مسیر توسعهای نوین را دنبال کند. هدف این برنامه کاهش وابستگی به نفت و توسعه بخشهاییمانند گردشگری، فناوری،آموزش، سلامت و سرمایهگذاری خارجی است.
از جمله پروژههای مهم این طرح میتوان به شهر آیندهنگر “نئوم” در شمال غرب کشور اشاره کرد که قرار است به شهری هوشمند، بدون کربن و مقصدی جهانی برای نوآوری تبدیل شود.